Da li ste znali da je naše slovo Đ zapravo oficijelna oznaka za dogecoin valutu?

Vjerovatno ste do sada čuli za bitcoin, litecoin, etherum ili dogecoin. No, ako ste pokušali da kupite sitni iznos bilo koje od navedenih kripto valuta, sigurno ste naišli na brojne prepreke i vjerovatno i odustali zbog kod nas još uvijek komplikovanog procesa kupovine virtualnog novca.

Ipak, postoji relativno jednostavan i brz način da dođete do svojih prvih novčića i iz prve ruke provjerite kako sve to funkcioniše.

U ovom tutorijalu ćemo objasniti kako doći do vaših prvih kripto novčića. Tutorijal se bazira na tzv. faucetima — sajtovima na kojima možete besplatno dobiti male iznose svakih par minuta. Prije nego što odmah odustanete na početku jer ste možda imali loše iskustvo sa sličnim sajtovima, pročitajte cijeli tutorijal do kraja i isprobajte ponuđene opcije.

NAPOMENA: Obavezno pročitajte cijeli tutorijal kako biste uspjeli da dobijete svoje prve kripto novčiće u roku od svega dva dana.

Za razliku od sličnih sajtova koji nude novac za klikanje na reklame i slično gdje je obično nemoguće dostići iznos za isplatu, na sajtovima koji će biti ponuđeni u ovom tutorijalu to nije slučaj; prije svega zbog prirode kripto valuta i mogućnosti da primite i pošaljete i najsitnije iznose uz veoma niske troškove transakcija.

U ovom tutorijalu ćemo se fokusirati na dogecoin — jednu od kripto valuta poput bitcoina do koje možete najbrže doći zbog vrlo niskih troškova transakcije.

U čemu je kvaka?

Računica je jednostavna: 5 sajtova tzv. fauceta koje ćemo objasniti u ovom tutorijalu vam omogućava da svakih par minuta kliknete na “CLAIM” dugme i dobijete određeni iznos kripto novčića. Navedeni sajtovi zarađuju isključivo od reklama koje se nalaze sa strane.

Iznosi koje ćete dobiti su relativno niski no ipak, za jedan dan možete sakupiti dovoljno da prebacite na svoj vlastiti pockets i napravite svoju prvu kripto transakciju.

U ovom tutorijalu ćemo vam objasniti kako da za jedan dan dođete do iznosa od 50–100 dogecoina (zavisno od toga koliko često klikate na declare dugme) i da ih prebacite na svoj vlastiti pockets.

NAPOMENA: Trenutna cijena dogecoina se kreće oko 1 dolara za 1000 dogecoina — dakle iznos koji ćete dobiti nije nešto značajan (barem ne trenutno) no, ipak zarađeni iznos ćete moći da povučete na svoj pockets i radite sa njim šta hoćete — svrha ovog tutorijala je prije svega upoznavanjem sa načinom na koji kripto valute zapravo funkcionišu.

NAPOMENA: Ovaj tutorijal smo prije svega napisali iz jednostavnog razloga — znamo koliko je teško na našim prostorima kupiti bilo koju kripto valutu i vidjeti kako sve ustvari funkcioniše. Pored toga, za svakoga ko se učlani na dolje navedene sajtove mi dobijamo određenu nagradu.

Evo kako da to uradite:

Dakle, postoji 5 sajtova tzv. fauceta koji sigurno funkcionišu i šalju novčiće na vaš valet te time odudaraju od ostalih sličnih.

Naime, ti sajtovi su prije svega jednostavni za klikanje — ne morate klikati po nekoliko puta prije nego što ustvari dobijete svoj iznos.

Pored toga, svih pet sajtova su uvezani u jedan tzv. microwallet servis na kojem na svoj saldo odmah dobijate bitcoine, litecoine i dogecoine sa svih navedenih sajtova gdje onda možete odabrati valutu na koju se želite fokusirati (u ovom slučaju dogecoin) i pretvoriti sve iznose ostalih valuta u vašu valutu po trenutnom kursu.

Na taj način dolazite brže do granice koja je potrebna da vaše novčiće povučete na svoj pockets.

1. Korak: Kreiranje akaunta na Coinpot mikro pockets servisu

Kreirajte akaunt na Coinpot.co sa vašom e-mail adresom. Tu ćete dobijati isplatu sa svih sajtova odmah čim kliknete. Sve je transparento i tu možete pratiti svoje klikove i koliko ste novčića sakupili.

2. Korak: Registrujte se na sljedećih pet “faucet” sajtova:

Moonbitcoin
Moonlitecoin
Moondogecoin
Bitfun
Bonusbitcoin

Za prva tri će vam biti dovoljno da ukucate e-mail adresu sa kojom ste se registrovali na Coinpotu a za preostala dva sajta ćete prvo morati da se registrujete te da ih potom povežete sa Coinpot akauntom.

NAPOMENA: Obavezno se registrujte na svih 5 gore navedenih sajtova jer ćete tako najprije doći do navedenog iznosa

3. Korak: Klikanje i konverzija zarađenih novčića u jedan odabrani novčić

Klikanjem na dugme “CLAIM” dobijate sitne iznose bitcoina, litecoina i dogecoina. Nakon što skupite određeni iznos, otiđite na vaš Coinpot akaunt i konvertujte bitcoine i litecoine u dogecoine.

Sa svega dvadesetak krugova klikanja možete doći do nekih 50 dogecoina i povući ih na svoj pockets.

Primjer izgleda kontrolne ploče na Coinpot akauntu

4. Kreirajte svoj pockets za kripto valute

Pockets — tj. novčanik je mjesto na kojem možete primati, čuvati i slati vaše kripto valute. Za ovaj tutorijal biće dovoljno da napravite akaunt na sajtu Block.io — pockets servis na kojem možete primati bitcoine, litecoine i dogecoine.

5. Povlačenje novčića na pockets

Kada skupite potreban iznos od 50 dogecoina, kliknite na “Withdraw” opciju kako biste povukli taj iznos na svoj pockets. Ukucajte adresu vašeg dogecoin walleta sa servisa Block.io i to je to. Obavezno provjerite da novčiće šaljete na pravu adresu.

To bi bilo to!

Uživajte u svojim prvim kripto novčićima. Možda iznos koji ćete dobiti i nije nešto značajan no, na isti način ste prije 5–6 godina mogli doći lahko i do bitcoina čija je vrijednost u međuvremenu porasla za nekoliko hiljada procenata.

Za više informacija o dogecoinu posjtetite oficijelni dogecoin discussion board na Redditu.

Ako želite kupiti bitcoin preko Skrilla, PayPala ili drugih sličnih opcija, to možete uraditi na PAXFUL.COM.

Želite se zahvaliti za koristan članak:

Dogecoin: 9wijjwpjXfjcbQKgMxwoABFBzzBUjk3MHj
Litecoin: 3LBtAu6h2oMca8RWJXLWTzoeCpkUKXFbJH
Bitcoin: 3QVRCofy2RcDNC3j7rvkUrKUmyD6XcBvVFRead the original article here